Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

woensdag 24 november 2010

25 JAAR HONGAARSE MUZIEK EN DANS IN NEDERLAND

25 JAAR HONGAARSE MUZIEK EN DANS IN NEDERLAND

"PAARDEN, POESTA, PALINKA"

DUVO brengt rauwe Hongaarse folk - 24 t/m 27 november

Graag uw aandacht voor het toernee van de Hongaarse folk-formatie Duvo Ensemble

http://www.speelman.nl/ensemble/Duvo

http://www.tanchaz.nl

24 nov. Stadhuis en Burgerweeshuis in Deventer
25 nov. Quinta Essentia in Zwaanshoek
27 nov. Trianon in Utrecht

Paarden, poesta, palinka is de titel van een wervelend programma van Hongaarse volksmuziek waar de vonken van af spatten. Een van de beste en meest levendige vertolkers van de Hongaarse folk neemt het publiek mee naar de ruige rurale omstandigheden waarin het Hongaarse lied en de trotse dans groot konden worden. Duvo is misschien wel de beste ambassadeur van het Hongaarse muzikale erfgoed, als je ziet hoe springlevend en energiek zij het publiek storten in de klaagliederen (hartgrondig verdriet), de cardas (de "salsa van het oosten") en de spectaculaire jongensdansen (de Hongaarse hip-hop).

"Traditie is niet het bewaren van de as, maar het doorgeven van het vuur". Op niemand is deze spreuk treffender van toepassing dan op het onstuimige orkest Duvo uit Hongarije. "Noem ons geen museumorkest", zegt bandleider Denes Hruz. Duvo laat in een verbluffend en overrompelend concert zien hoe de beste en mooiste Hongaarse volksmuziek de tand des tijds met glans heeft doorstaan en weer geheel actueel is.

Mede door orkesten als Duvo is er een complete revival op gang gekomen van volksmuziek en volksdans in Hongarije en de nabuurlanden. "De broertjes Hruz spelen op hun violen of de duivel zelf snaren en stok onder stroom gezet heeft. Bas en kontra pompen een zoemende hoempa, waar de groep zijn naam aan ontleend heeft." (Rene van Peer in Most Magyarul, 2005)

Duvo is in Nederland vanwege het 25-jarig bestaan van het Hongaarse Danshuis in Utrecht. Dat wordt gevierd met een spoedcursus Hongaarse dans en een spetterend concert gevolgd door een traditioneel Hongaars danshuis op 27 november in Trianon, Utrecht. Meer hierover op http://www.szia.demon.nl

SPEELLIJST

24-nov, 12:00 u Stadhuis, Grote Kerkhof 4, Deventer. (0570) 693 911, http://www.deventer.nl/internationaal

24-nov, 21:30 u Burgerweeshuis, Bagijnenstraat 9, Deventer. (0570) 619 198, http://www.burgerweeshuis.nl

25-nov, 20:00 u Quinta Essentia, Spieringweg 913, Zwaanshoek. (023) 5280 025, http://www.kunstwerkplaats.com

27-nov, 20:00 u Trianon, Oudegracht 252, Utrecht. (0313) 42 16 42. http://www.szia.demon.nl

Meer informatie over het toernee van Duvo op http://www.tanchaz.nl

Fotomateriaal en achtergrond op te vragen bij info@speelman.nl

en de Hongaarse School in Haarlem: hongaars@hetnet.nl