Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

zaterdag 25 augustus 2012

De demo en de competitie

We koken in de oven altijd in zwarte pannen, zodat de warmte optimaal benut wordt. Maar voor deze dag bedacht Hans een doorzichtige ovenschaal met wat tomaten, zodat duidelijk te zien was hoe warm het werkelijk in de oven wordt. Daarbuiten voelden wij ons net zo als die tomaten, verschrompelend heet. Eva overhandigde ons een zak met koud varkensvlees. Voor de competitie, zei ze. Competitie? Ja, pörkölt competitie. Iedereen om ons heen kookte voor de hoogste prijs haalbaar! Geweldig, wat leuk! Ik wees op de pannen. Ze bracht de zak weer terug naar de koeling met de mededeling dat we die wel mee naar huis moesten nemen.

Het was een komen en gaan van nieuwsgierige vrienden en Medelanders die enthousiast vragen stelden en proefden. Maar er waren twee belangrijke bij. M&K die vanuit Nederland nieuwe binnenbakken hadden opgehaald en meegenomen voor de nieuw te bouwen ovens en die nu bij ons brachten. Hoe aardig kun je zijn? Zo aardig dus. Maar er was nog een ander doel. Het enthousiast maken van Hongaren. Diezelfde morgen nog had ik voor mezelf het cijfer vier in gedachten. Als er maar vier enthousiast zijn, hebben we er vier gewonnen. Maar het waren er vele malen meer. Ze waren verbaasd en enthousiast en proefden. Missie geslaagd en door M&K kunnen we verder werken aan het plan.

En als klap op de vuurpijl kreeg Hans..........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

KLIK HIER voor:"In het nieuws" !!!



KLIK HIER om de video te bekijken op YouTube !!!

Uitleg van Hans Molenkamp over de "Zonneovens"

Wij wonen in een dorp in Hongarije waar veel mensen beneden het absolute bestaansminimum leven. Nu kun je als mens daaraan twee dingen doen: Je ogen daarvoor sluiten en achterover leunen in je stoel..... óf de handen uit de mouwen. Dat laatste is meer onze stijl en vandaar dat we nu, in overleg met het gemeentebestuur, een serie groene projecten gaan opstarten. Eigenlijk hadden we daar eerder mee willen aanvangen, maar door wat gezondheidsproblemen liep het even iets anders........

( Ja, je moet wel je gevoel voor tumor blijven behouden...toch?)

Eén daarvan is het bouwen van zonneovens zodat zij die geen beschikking hebben over energie, toch hun eten kunnen bereiden.... en wel met behulp van de zon.
Nee, geen geitenharensokken gedoe, maar heel realistisch. Wij koken er zelf mee en met temperaturen van rond de 200ºC kun je van alles in koken en bakken en zodoende aardig wat energie besparen.

Om deze zonneovens te bouwen is het belangrijkste de binnenbak. Die binnenbak is geperst uit heel dun aluminium plaat en weegt niet meer dan een kilo.

De temperaturen die je ermee kunt bereiken zijn in de zomer rond de 200ºC en in de winter toch nog altijd een 170-180ºC.

Alles gemaakt van hergebruikt materiaal... op het glas en het onderstel na, dan.