Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

vrijdag 26 november 2010

Pcs culturele hoofdstad een pareltje in Zuid West Hongarije

Je denkt bij Hongarije vaak aan Budapest en het Balatonmeer. Wat overigens ook mooie en leuke plaatsen zijn om te vertoeven.
Maar helemaal in het zuiden, onder het Balatonmeer boven het wijngebied ligt tussen de heuvels: Pécs.
Zeer de moeite waard voor een bezoek, een heerlijk sfeer, compakt, mooie en gezellige winkels, veel terrassen en restaurants, musea in overvloed.....

Niet voor niets culturele hoofdstad 2010!

Pécs is met 180.000 inwoners de op vier na grootste stad van Hongarije. De stad ligt in het zuidwesten van het land, in de beschutting van het Mecsekgebergte, even ver van de Donau als van de Drava.

De binnenstad staat op de wereld erfgoedlijst van UNESCO.
Het is de hoofdstad van het comitaat Baranya.
Doordat de stad zuidelijk ligt in Hongarije wordt het gekenmerkt door een mediterraan aandoende atmosfeer. Zo zijn er veel ijssalonnen en -stalletje te vinden in de binnenstad, Hongarije zijn gek op ijs.

In Pécs bevinden zich een aantal Turkse bouwwerken, die in de rest van Hongarije nauwelijks te vinden zijn.
Het middelpunt van de stad is het aflopende Széchenyi-plein rond de voormalige moskee, het grootste Turkse bouwwerk in Hongarije. Dit plein is het afgelopen jaar helemaal opgeknapt. Stonden er vroeger de taxi’s rond het pauvere pleintje, nu is het helemaal autovrij, prachtig betegeld, fonteinen en plantenpartijen, als je de stad binnenloopt, heel uitnodigend.
Aan de rand van de binnenstad bevindt zich een kleinere moskee met een twaalfkante minaret. De Turken lieten elders in de stad nog een grafkapel en een fontein na, en minder zichtbaar een stelsel van waterbuizen.

Aan het Szénchenyi-plein staat een zeer opvallende moskee, één van de weinige in Hongarije die nog duidelijk als moskee te herkennen is. Dat ook deze moskee niet werd afgebroken nadat de Turken verdreven waren, is te danken aan het feit dat ze vrij snel in gebruik werd genomen als christelijke kerk. Later bouwde men er een gedeelte bij, de achterwand van de moskee werd uitgebroken en het altaar kwam op deze plaats te staan..........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!