Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

dinsdag 23 november 2010

Bulgaars-Hongaarse Oorlogen

Bulgaars-Hongaarse oorlogen waren een reeks conflicten die tussen plaatsvond Bulgaars Imperium en Koninkrijk van Hongarije tussen de 9de en 14de eeuwen. De gebieden van het conflict omringden noordelijk en de westelijke Balkan, specifieker moderne noordwestelijk Servië, Roemenië en noordelijk Bulgarije.

Tijdens de eerste conflicten in de recente 9de eeuw werden de Hongaren gedwongen om aan het westen te migreren. Tijdens de Hongaarse verovering in de 10de eeuw Magyars overschreed de Bulgaarse hertogen van wat nu is Transsylvanië en geëlimineerde de Bulgaarse regel in de oostelijke delen van De vlakte van Pannonian. Hun plunder invallen tegen Bulgarije voortdurend tot het eind van het eerste eind van de eeuw toen de vrede werd besloten. Beide landen ondersteunden vriendschappelijke relaties tot 1003 toen een andere oorlog uitbrak.

Na het herstellen van Bulgaars Imperium in 1185 bestreden beide staten talrijke conflicten voor controle over de provincies van Belgrado, Branicevo, Vidin en Severin Banat.

Hongaarse verovering (Oorlog van 894-896)

Toen de Hongaren eerste keer Pannonia in 862 overvielen waren zij op uitnodiging van hun bondgenoot, de leider Moravian gekomen Rastislav. Het volgende jaar, Louis de Duitser koning van Oostelijke Francia die door een alliantie met de Bulgaren wraak wordt genomen te smeden, van wie Khan boris-Mihail gestuurde opgezette troepen helpen Rastislav in voorlegging slaan. Die reeks een patroon van confrontatie in het Donau-gebied dat enkele vijfentwintig jaar duurde: Hongaren en Moravians tegen Bulgaren en frankeren. De Hongaarse Verovering was één van de factoren die dit militaire saldo verstoorden. Voorafgaand aan de Verovering, in 881, Svatopluk ontvangen hulp van de Hongaren die zover als Wenen vooruitgingen. Twee later jaar, leed Svatopluk aan een straffende slag aan de Bulgaren. In 892, wanneer Svatopluk nogmaals die wordt geweigerd om obeisance aan te betalen frankeert, kon hij nog op zijn Hongaarse bondgenoten - maar ook op Bulgaarse vergelding tellen.

De situatie nam een beslissende draai in 892 September, toen Khan Vladimir geïnformeerdd Arnulf van Carinthia's envoys dat frankeert kon niet meer op zijn militaire hulp in het Karpatische Bassin tellen; de Bulgaren waren slechts bereid om zoute leveringen aan de vijand te stoppen. De openhartige delegatie was nog daar wanneer Simeon I van Bulgarije gestegen aan de Bulgaarse troon; eens een gijzelaar van de Byzantium, trof hij vengefully voor oorlog voorbereidingen.

In reactie, de Byzantijnse Keizer Leo VI'de sgezant Niketas Skleros kwam op de Lagere Donau met de Hongaarse beslissende prinsen samen Árpád en Kurszán, en zij kwamen overeen om een alliantie te vormen. Dientengevolge, een Hongaarse kracht, die door de zoon van Árpád, Liüntika wordt geleid (Levente) - leidde een leger van de helpers van Kabar van de Hongaren, en misschien Szekleys - was ferried over de Donau door de Byzantium en aanviel Bulgaren van Simeon van het achtergedeelte. Simeon schortte zijn campagne tegen Byzantium tegen de Hongaren op te draaien. Verslagen door de laatstgenoemden, zocht hij toevluchtsoord in het kasteel in Drastar (Silistra).

Dat zelfde jaar, in 894, gingen de Hongaarse strijders in het Karpatische Bassin en Pannonia vooruit aan hulp Svatopluk tegen de bondgenoten van Frankish van de Bulgaren. Toen zij van de dood van Svatopluk leerden, trokken de Hongaren zich, hoewel blijkbaar slechts zover als het gebied van de Hogere Tisza terug. In de lente 895, volgde Árpád met zijn leger en, na sommige schermutselingen op Grote Vlakte, hield de regel van de Bulgaren tegen. Haastig hebben gemaaktd vrede met Byzantium, concentreerden de Bulgaren hun krachten om Hongaren van Liüntika te verslaan............

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!