Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

dinsdag 22 oktober 2013

Het zigeunertaboe

Nederland onderschat het gevaar van rondtrekkende Roma-bendes, concluderen Utrechtse criminologen.

Ze had de protserige paleisjes in het Roemeense Huedin al gezien. Daarnaast stonden geïmporteerde BMW’s en Mercedessen geparkeerd. Maar op het kerkhof van het Bulgaarse Liaskovetz verbaasde Dina Siegel zich het meest.

De Utrechtse criminologe van Moldavische afkomst bezocht er het familiegraf van een Roma-leider dat was versierd met glanzend zwart marmer. Daarin was een dure bolide gegraveerd. Onder een aanpalende gedenksteen rustte een vrouwelijk lid van de clan. Haar naam was omringd met afbeeldingen van favoriete luxeproducten. ‘Het zijn symbolen van rijkdom en prestige,’ zegt Siegel. ‘De familie zou kunnen zeggen dat ze het hebben verdiend met de verkoop van tomaten op de markt, maar dat acht ik zeer onwaarschijnlijk.’

Professor Siegel, verbonden aan het Utrechtse Willem Pompe Instituut voor Strafrecht­weten­schappen, deed vorig jaar onderzoek naar rondtrekkende Oost- en Centraal-Europese bendes in Nederland. In opdracht van Politie & Wetenschap, een onderdeel van de Politie­academie, keken zij en haar team over de periode 2008-2012 naar de samenstelling van die bendes, naar de delicten, naar de modus operandi, naar de eindbestemming van de buit en naar de preventie- en repressiemaatregelen van de overheid. Ze interviewden 127 betrokkenen, onder wie politiemensen, daders, wetenschappers, gedetineerden, helers en marktkooplui. Dat gebeurde in Nederland en ook in Bulgarije, Roemenië, Polen en Litouwen – die vier landen zijn oververtegenwoordigd onder de groep mobiele daders.

Daarnaast bezochten en observeerden de onderzoekers verschillende........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

Criminoloog doorbreekt zigeunertaboe

‘Niet alle zigeuners spelen mooi viool’ was in 1983 de titel van een negatief rapport van de gemeente Epe over de begeleiding van zigeuners in die gemeente. Zigeuners zouden hebben ontdekt dat Nederland een zeer humaan land is met milde, vaak voorwaardelijke straffen voor wetsovertreders. ‘De indruk is bij zigeuners ontstaan dat ons land een luilekkerland is met gegarandeerde uitkeringen en dat je er zonder veel problemen kunt halen wat je te kort komt’.

Conclusie ook: begeleiding van zigeuners is zinloos. De toenmalige officier van justitie Monte van Capelle ging met het rapport aan de haal in het Tijdschrift voor de Politie en onderschreef de strekking op de hem zo kenmerkende luidruchtige wijze. In de tijdgeest van toen (en misschien ook van nu) was dat natuurlijk vloeken in de kerk.

Dertig jaar later (2013) komen Utrechtse criminologen o.l.v. hoogleraar Dina Siegel.......

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!

De BBC heeft een documentaire over Roemeense bedelaars bendes gemaakt die actief zijn in Londen of deze bendes ook actief zijn in Hongarije is mij niet bekend...



KLIK HIER om de video te bekijken op YouTube !!!