Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

donderdag 22 augustus 2013

Birkenau: soep met knopen en muizen - Olga Lengyel Leven met de dood

In Birkenau, het vernietingskamp van Auschwitz, zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog 1,1 miljoen mensen omgekomen. Onder hen bevonden zich maar liefst 900.000 Joden. De Hongaarse Jodin Olga Lengyel verloor er haar ouders, man en kinderen. Zelf overleefde ze het kamp. Haar memoires, Leven met de dood, vormen een van de meest schokkende eerstehands getuigenissen van het bijna ondraaglijke leven in Auschwitz.

Olga Lengyel publiceerde haar herinneringen al in 1947. Het boek werd goed ontvangen en al snel volgden diverse vertalingen. Haar memoires kregen internationaal veel publiciteit, met name in de Verenigde Staten en Frankrijk. Op Franse middelbare scholen gold het boek zelfs jarenlang als verplichte literatuur voor alle leerlingen.

Opmerkelijk is dat Lengyels Holocaustklassieker pas in 2005 in het Nederlands vertaald is. Nu, in 2013, is er een tweede druk verschenen. Het is een boek dat je haast niet in één keer kunt uitlezen. Verschillende keren moest ik – hoewel ik een vrij opgeruimd karakter heb – het boek aan de kant leggen om niet té somber te worden. Het tragische kampleven en het gruwelijke nazi sadisme die de gevangenen moesten doorstaan, raken je als lezer. Het boek is een waarschuwing voor vandaag en doet tegelijk beseffen hoe goed we het, in historisch perspectief, in het eenentwintigste-eeuwse Nederland hebben.

De treinreis: hel op wielen

Olga Bernat, zoals Olga van haar meisjesnaam heette, kwam uit een welgesteld Hongaars milieu en studeerde kunstgeschiedenis en literatuurwetenschappen aan de Universiteit van Cluj.

Al op 16-jarige leeftijd trouwde ze met.........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!



KLIK HIER om de video te bekijken op YouTube !!!



KLIK HIER om de video te bekijken op YouTube !!!