Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

maandag 23 januari 2012

Waarom regeringspartij Fidesz kan wegkomen met autoritaire politiek

Een tijd geleden bezocht ik Boedapest en deed er wat je in die stad hoort te doen: terugkeren in de tijd. Ik staarde nostalgisch over de Donau, wandelde langs de opgeknapte gevels van de Andrássy út - die prachtige boulevard die bijna een anderhalve eeuw oud is - en had er lange gesprekken met Hongaarse vrienden in een prachtig gerestaureerd koffiehuis boven een boekhandel. We kochten ook wat pizza op een marktje. Of nee, het was langalló: een vergeten Hongaars plattelandsgerecht dat men in een authentiek oventje dient te bakken, zo schalde in drie talen de tekst op een geplastificeerd bord naast het kraampje. Schattig, dat herontdekken van het eigen nationale verleden in deze dagen van globalisering.

Maar er is een probleem: het is niet schattig. Achter de Hollywooddecors van deze perfecte Europese citytrip ligt een akelig landschap. De Hongaarse economie heeft al enkele jaren met zware problemen te kampen: de Hongaarse forint wekt amper vertrouwen, het land moet torenhoge schulden afbetalen en onderhandelt moeizaam met het IMF. Ook op politiek vlak is er een reusachtig probleem. In het parlement heeft de regeringspartij van premier Viktor Orbán, Fidesz, een tweederdemeerderheid. Die comfortabele positie gebruikt die partij al sinds 2010 om systematisch alle macht naar zich toe te trekken.

De rest van de democratische wereld keek eerst weg, tot afgelopen december plots iedereen met een klap wakker werd. Hongarije leek verdacht veel op autocratie: de hervorming van justitie leidde tot politieke benoemingen, de centrale bank staat onder controle van de regering, de nieuwe kieswet bakent de districten zo af dat winst van de oppositie onmogelijk wordt, een begrotingsraad met Fidesz-getrouwen zal voortaan toezicht houden op budgetmaatregelen, en de regering heeft de media steeds steviger in zijn grip.

Dat laatste baart veel journalisten grote zorgen. Ze kunnen op het matje worden geroepen als de 'nationale veiligheid' in het geding is, en er kunnen boetes worden uitgeschreven voor publicaties die 'niet evenwichtig' zijn. Velen vrezen het ergste. Over nationale veiligheid en evenwicht heeft Orbán namelijk de raarste opvattingen. Voorbeelden?

Mijn vrienden bijten in de langalló en zuchten.......

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!