Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

vrijdag 20 januari 2012

Het failliet van Orbáns ‘revolutie’

De Hongaarse premier, die aan het hoofd staat van een met schulden overladen land, wordt onder druk gezet door het IMF en met vervolging bedreigd door de EU. Maar nu ziet hij zich eveneens geconfronteerd met een oppositie die de krachten bundelt, want de steeds armere Hongaren beginnen hun geloof in zijn nationalistische oplossingen te verliezen.

De trein rijdt knarsend en piepend door de tunnel en stopt op een metrostation met fraaie, uit 1986 daterende tegels. Lijn 1 van Boedapest is na de Londense metro de oudste ondergrondse ter wereld. Een trap van slechts enkele treden leidt naar de straat, waar in een lege kamer in een karakteristiek 19de-eeuws herenhuis een man zit. Hij heet Péter Kónya en is 42 jaar. Sinds een paar maanden roept zijn naam in Hongarije respect op en neemt de hoop toe. Iedereen is zich ervan bewust dat het land zich op de rand van de afgrond bevindt. Na jarenlang leven op krediet en uitblijvende hervormingen en na anderhalf jaar autoritaire regering van Viktor Orbán, wordt Hongarije bedreigd door faillissement en politieke chaos.

Kónyas verschijning lijkt niet helemaal te passen in deze wijk van de vroegere gegoede burgerij. Hij is de leider van een nieuwe beweging, Solidariteit, die opkomt voor de belangen van de verarmde bevolking. "We hebben deze ruimte in bruikleen van de vakbonden", legt zijn tolk en medewerker János Boris (68 jaar) uit. "Zelf hebben we niets, behalve onze energie en ons enthousiasme voor de goede zaak".

30% van de Hongaren leven onder de armoedegrens

De Hongaren zien dit alles met verbijstering aan en zijn het doodsbange slachtoffer van een situatie die zich op een voor hun onbegrijpelijke manier heeft ontwikkeld. Ze hebben Orbán gekozen omdat hij hun een beter leven beloofde. Anderhalf jaar later zijn hun levensomstandigheden echter danig verslechterd. Bang voor een verdere devaluatie van de forint brengen ze hun euro's onder bij banken in Oostenrijk en Slowakije, waardoor de Hongaarse economie nog verder leegbloedt.

Wie vanuit een buurland in Midden-Europa naar Boedapest reist, wordt getroffen door de vele bejaarde mannen en vrouwen die, gewikkeld in oude jassen, doelloos door de stad lijken te dwalen. Volgens de statistieken leeft inmiddels 30% van de Hongaarse bevolking onder de armoedegrens. De stad, in de 19de eeuw op het hoogtepunt van zijn rijkdom en vermaardheid, probeert zijn majestueuze karakter te bewaren, maar sommige straten in het centrum liggen bezaaid met vuilniszakken en het pleisterwerk van de rijke herenhuizen brokkelt af.

Wie dat verval niet wil zien, kan hoe dan ook........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!