Luxe vakantiewoning in het Mediterrane gedeelte van Hongarije met privé zwembad                   De Hongarije Vakantiekrant                  Luxe vakantiehuis in Zuid Hongarije met privé zwembad
Hongaarse tvWeerkaartWisselkoersHongarije webcams - Live webcams in HongarijeHongaarse kranten rssLandkaart HongarijeHuisartsen in Hongarije 2Sztaki woordenboek - Hier in dit blog !!!

Pagina's

KLIK HIER voor de startpagina !!

zaterdag 21 januari 2012

Brandhout in Hongarije

Hout stoken in Hongarije. Dat wordt nog veel gedaan, vooral op het platteland. Er zijn nog veel dorpen in Hongarije waar geen gasleiding is aangelegd. Het frappante is dat veel inwoners daar ook helemaal niet op zitten te wachten. Aardgas is in Hongarije erg duur en dat is voor velen een reden om niet over te stappen op gas maar hout te blijven stoken. De meeste mensen verwarmen hun huis met houtkachels.

Behalve verwarmen met hout wordt er ook nog veel gebruik gemaakt van een houtformuis om te koken. Vooral in de boerderijen op het platteland is in iedere keuken wel een houtfornuis te vinden. De winkels hebben een groot aanbod van kachels en fornuizen en gemiddeld zijn deze veel goedkoper dan in Nederland. In Hongarije worden ook houtgestookte boilers verkocht. Deze zien hetzelfde uit als een electrische boiler, alleen aan de onderkant zit geen electrisch gedeelte maar een ruimte om houtblokken in te stoppen, een klein houtkacheltje.

Dus voordat je wil gaan douchen, even de boiler opstoken! Tegelkachels zie je ook in bijna ieder huis in Hongarije. Vaak zijn het lelijke vierkante blokken, maar er bestaan ook zeer mooie versierde exemplaren. Kortom, op hout koken, verwarmen en douchen…..welkom bij het landleven in Hongarije.

Houtkachel stoken is gezellig

Vooral in de winter als er buiten een dik pak sneeuw ligt en binnen de houtkachel de hele dag snort, is het knus en gezellig in huis. Onze huisdieren verzamelen zich rondom de kachel en wij genieten van de dansende vlammen die zo'n heerlijke warmte afgeven.

Om echter te kunnen genieten van de gezellige sfeer en warmte zul je........

KLIK HIER om het hele artikel te lezen !!!